8283
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-8283,elision-core-1.0.11,ajax_fade,page_not_loaded,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-4.5,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
Title Image

O IMENU

Tančula smo novomeški otroci imenovali vedno popularno igro, ki jo poznamo tudi pod imeni tanc šola, ristanc, fuč stanc, fučka, gobica…. ime seveda izhaja iz sopomenke za ples oz. plesno šolo. Ime tančula uporabljajo tudi drugje po Sloveniji, predvsem na Idrijskem in Gorenjskem.

TANČULA:

Pripomočki: kreda, kamenček.

Priprava: Na tla narišemo kvadrate v obliki letala in vanje napišemo številke od ena do sedem.

Pravila igre: Kamenček vržemo v prvi kvadratek in skačemo po oštevilčenih kvadratih po eni nogi v enojnih in obeh v dvojnih kvadratih. Na vrhu tančule obrnemo in se na enak način vrnemo na izhodišče, vmes pa poberemo svoj kamenček. Tako nadaljujemo po naslednjih številkah. Če kamenčka ne vržemo v pravi kvadrat ali se med skakanjem prevrnemo ali v enojnem kvadratu stopimo na tla tudi z drugo nogo, je na vrsti drug igralec. Zmaga igralec, ki uspešno zaključi s sedmico.

Težavnost igre lahko prilagodimo starosti in spretnosti otrok in jo tako še popestrimo.

– lahko postavimo pravilo, da v polje kjer je kamen ne smeš skočiti, ampak ga je treba preskočiti.

– ko igralec preide vsa polja, se lahko obrne in vrže kamen čez ramo. Če zadene kakšno polje, postane to polje njegovo – nanj napiše svoje ime. V njem lahko počiva z obema nogama na tleh, medtem ko drugi igralci v njegovo polje ne smejo vstopiti. Igre je konec, kadar imajo vsa polja svoje lastnike oz. je nemogoče opraviti pot.

– narišete daljšo tančulo.