8103
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-8103,elision-core-1.0.11,ajax_fade,page_not_loaded,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-4.5,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive

ARGENTINSKI TANGO

Tango je verjetno najbolj prepoznaven ples na svetu. Rojen konec 19. stoletja v Buenos Airesu z združitvijo dveh kultur – afriške in evropske, je s svojo čutno glasbo in dinamičnim, neobičajnim gibanjem plesnega para kmalu osvojil svet. Srečujemo ga v barih, plesnih dvoranah ali kar na cesti, sredi belega dneva ali v temi zgodnjih jutranjih ur. Plešejo ga mlajši in starejši, mnogokrat tudi filmski zvezdniki v svojih uspešnicah. Za svojega so ga vzeli tako v Južni kot Severni Ameriki in Evropi, vsaka od kultur ga je razvijala po svoje. V Evropi se je oblikoval po vzoru drugih evropskih plesov in takšnega poznamo v družabni in tekmovalni obliki. V ZDA ima za popularizacijo največ zaslug Hollywood. V Latinski Ameriki pa je ostal najbližje svojim koreninam.

Z globalizacijo vedno lažje spoznavamo in sprejemamo različne kulture. V zadnjih desetletjih smo tako priča razcvetu argentinskega tanga v njegovi originalni obliki po vsem svetu. S svojo neposrednostjo, igrivostjo in predvsem čutnostjo pomeni pravo razodetje plesalcem širom po svetu. Osvobojen form in ponavljajočih vzorcev omogoča plesalcem svobodo v ustvarjalnosti, istočasno pa skrbno neguje prefinjeno komunikacijo dveh plesalcev. Prav kombinacija svobode gibanja in odvisnosti od partnerja ob dinamični glasbi je bistvo lepote tega plesa in užitkov ob plesanju in opazovanju plesalcev.

Za obvladovanje argentinskega tanga morajo plesalci poleg osnovnih gibalnih zakonitosti poznati strukturo tanga. To sta v siceršnji poplavi plesnih učiteljev z različnimi pristopi in verzijami tanga postavila v 90. letih prejšnjega stoletja Gustavo Naveira in Fabian Salas. Rodil se je sodobni stil tanga, imenovan Tango Nuevo. Struktura tanga pa je temelj za improvizacijo in ustvarjanje novih korakov in figur.

PROGRAM:

 

Pri učenju argentinskega tanga spoznavamo strukturo tega izjemnega plesa, začnemo z osnovnimi elementi, zraven dodajamo pravilno komunikacijo med partnerjema ter kreativno uporabo glasbe. Na podlagi tega znanja plesalca kreirata svoj, unikatni ples, z lastno dinamiko in ustvarjalnostjo. Sčasoma spoznavamo nove, zapletenejše kombinacije in odtenke gibov, elementov in izpopolnjujemo skladnost s partnerjem in glasbo.

Argentinski tango